web stranica koja se bori za pravo na oca !

 

 

"otac je djeci potreban, taman u budžaku sjedio"

Babo – to je lahka riječ za jezik ali je teškog značenja. Babo je stub porodice, on je njen skrbnik i gazda. Babo – taj veličanstveni čovjek, značenje mu zna samo onaj ko ga izgubi. Jer on je vruća kolijevka i izvor zaštite.

 

 

Zašto je očevima uskraćeno pravo da borave pored svoje dece na lečenju u bolnicama

I rođaka poželjnija od oca

Beograd - Ukoliko je detetu do godinu dana zbog bolesti ili hirurške intervencije potrebna hospitalizacija Republički zavod za zdravstveno osiguranje pokriva i troškove boravka jednog roditelja tokom lečenja u zdravstvenoj ustanovi. Ipak, iz praktičnih razloga, sa malim pacijentom u sobi može da boravi majka, baka ili rođaka ženskog pola, dok očevi takvu dozvolu dobijaju samo u izuzetnim situacijama i kada uslovi smeštaja to dozvoljavaju, navode u beogradskim dečjim bolnicama. Naime, jedan čitalac Danasa požalio se nedavno da mu nije dopušteno da ostane u bolnici sa svojim detetom, zbog uobičajene prakse da u sobama sa decom borave majke.
Zamenik direktora Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj dr Milan Đukić kaže za naš list da je u sobama često smešteno po petoro dece sa majkama, pa bi bilo neumesno da se u iste sobe smeštaju i muškarci.
- Iako po zakonu samo deca do godinu dana imaju pravo na pratnju, često izlazimo u susret i starijoj deci koja su veoma vezana za roditelje. Uslovi nam ne dozvoljavaju da na isti način tretiramo očeve i majke, ali u nekim ekstremno retkim slučajevima, kao što su teška oboljenja, takvu mogućnost možemo da razmotrimo - objasnio je dr Đukić. Kada standard bude bolji i sobe u bolnicama jednokrevetne neće se praviti pitanje oko toga da li sa detetom ostaje majka ili otac, navodi on, ali sada je to dosta problematično. Ni u zdravstvenim ustanovama za odrasle ne mešaju se muški i ženski pacijenti koji su, podrazumeva se, obučeni adekvatno za smeštaj u bolnici - u spavaćice ili pidžame.
Dr Radoje Simić, direktor Klinike za dečju hirurgiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" kaže da su i u ovoj ustanovi slična pravila. Prijem očeva je problematičan takođe zbog boravka u istoj sobi sa drugom decom i majkama, a zabeležene su i neke nemile scene.
- Boravak majkama dozvoljen je kada su u pitanju deca do godinu dana, ali Fond za zdravstveno osiguranje prepoznao je i pokriva troškove i za majke starije dece koja boluju od malignih bolesti, bubrežne slabosti, za decu koja su slepa, koja imaju teške operacije srca, opekotine ili imaju ugrađene stome na stomaku pa im je potrebna posebna nega. Očevi mogu da ostanu u zaista retkim situacijama - kaže dr Simić, i dodaje da se u takvim slučajevima vodi računa o tome zbog čega je dete u bolnici, da li se radi o nekoj uobičajenoj proceduri poput operacije kile, ili o teškoj bolesti kao što je leukemija, kada se omogućuje da i otac bude pratnja.
*(M. Prstojević)

 

Priča brojeva

Društvo bez oca
Ovom društvu nedostaju očevi.

 

Prije će Amerika i Engleska biti zemlja proleterska nego što će neko u našoj zemlji srediti podatke vezane za djecu, a kamo li za djecu iz "nepotpunih porodica". "Najbolji interes djece" je rečenica koju čujemo sa svih strana, ali kada će nadležni nešto i uraditi po tom pitanju ne znamo. Do tada nam ostaje da izvlačimo zaključke na osnovu tuđih podataka.

Procenti  u zemljama koje imaju podatke nam govore 70%, 84%. 98% djece odrastaju bez prisustva oca, kao i to da su ta djeca, izložena mnogo većim rizicima u vrijeme odrastanja, kao i nakon toga.

Kako da natjeramo naše "nadležne, stručne, ...,i ostale" institucije da počnu da rade svoj posao i učine nešto u interesu djece. Kao prvo mogli bi napraviti istraživanja da utvrde broj razvedenih brakova, broj djece iz tih brakova, uslove u kojima žive ta djeca, njihov nivo obrazovanja, probleme koje imaju u svom odrastanju i mnogo toga još.

Iskustva zemalja koje su daleko ispred nas nam govore a to mi neki osjećamo i na svojoj koži da nešto u ovakvom izboru i primjeni "najboljeg interesa djece" ne valja.

Svakako je "odgovornima" lakše pozivati se na procente i na dio "prakse" nego raditi na svakom slučaju posebno i utvrditi stvarno stanje("Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj nacin." Tolstoj), a i praktičnije je jer ko ne radi taj i ne griješi.

 

Evo nekih podataka iz zemalja koje se uredno bave statistikom:

 

Njemačka:

 

U Njemačkoj svako sedmo dijete mlađe od osamnaest godina odrasta sa samo jednim roditeljem, a to je 2,2 miliona. 84% samohranih roditelja su žene. Djeca koja odrastaju sa samohranim roditeljima oštećena su na svim područjima. Dugoročne studije pokazuju da djetinjstvo provedeno sa samo jednim roditeljem može ostaviti doživotne posljedice.
 

Upozorava se na dugotrajne posljedice odrastanja bez oca za društvo.
- Rizik da neće preživjeti tinejdžerstvo kod dječaka iz porodica sa samo jednim roditeljem bio je upola veći nego kod djece iz netaknutih porodica.

- Kod dječaka koji su odrasli uz samo jednog roditelja rizik smrti od nekog oblika zavisnosti bio je pet puta veći.
- Četiri puta više umiralo je uslijed nasilja, pada ili trovanja. - - Djevojčice koje su odrastale sa samo jednim roditeljem dvostruko su češce bile žrtve nasilja ili su počinile samoubistvo. - Smrtni slučajevi zbog zloupotrebe alkohola ili droga bili su triput češći.
 

Amerika:

 

72.2 % Amerikanaca smatraju da je odsustvo oca najveći društveni problem njihove države
Izvor: National Center for Fathering, Fathering in America Poll, January, 1999.
----------------------------------------------------
24.7 miliona djece (36.3%) žive bez prisustva biološkog oca.
Izvor: National Fatherhood Initiative, Father Facts, (3rd Edition):
----------------------------------------------------
80% djece poslijeratne generacije je odraslo uz oba roditelja. Danas samo 50% djece odrasta u okviru porodice.
Izvor: David Poponoe, American Family Decline, 1960-1990: A Review and Appraisal Journal of Marriage and Family 55 (August 1993).
----------------------------------------------------
"Djeca koja odrastaju bez prisustva oca su više izložena riziku korištenja droga i alkohola "
Izvor: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics. Survey on Child Health. Washington, DC, 1993.
----------------------------------------------------
Djeca samohranih majki su tri puta više izložena riziku emocionalnih i problema u ponašanju.
Izvor: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics."National Health Interview Survey." Hyattsville, MD, 1988.
----------------------------------------------------
Duplo više djece koja odrastaju bez prisustva oca je izbačeno iz ili napušta školu vrlo rano.
Izvor: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics. Survey on Child Health. Washington, DC; GPO, 1993.
----------------------------------------------------
Djeca razvedenih roditelja više odsustvuju iz škole, više su anksiozna, ljuta, povučena i manje popularna u školi od djece koja odrastaju u potpunoj porodici.
Izvor: One-Parent Families and Their Children: The School's Most Significant Minority. The Consortium for the Study of School Needs of Children from One-Parent Families. National Association of elementary School Principals and the Institute for Development of Educational Activities, a division of the Charles f. Kettering Foundation. Arlington, VA 1980.
----------------------------------------------------
Djeca samohranih majki krše zakon više nego djeca iz poptunih porodica.
Izvor: U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Health Statistics. National Health Interview Survey. Hyattsville, MD, 1988.
----------------------------------------------------
Djevojka iz porodice gdje otac nije prisutan ima pet puta veće šanse da postane majka prije 19. godine nego djevojka istog društvenog statusa čiji otac je prisutan.
Izvor: Whitehead, Barbara Dafoe. "Facing the Challenges of Fragmented Families." The Philanthropy Roundtable 9.1 (1995): 21.
----------------------------------------------------
Više od polovine Amerikanaca priznaju da imaju nesređene odnose sa ocem.
Izvor: National Center For Fathering 1996

----------------------------------------------------

Engleska:

68% majki se slaže da su očevi podjednako dobri i sposobni roditelji

U 65% slučajeva nasilja nad djecom majke su počinitelji.

U 8% slučajeva počinitelj nasilja nad djecom je otac.

50% djece ubijene u okviru porodice ubiju njihove majke.

Preko 50% slučajeva fizičkog i psihičkog nasilja nad djecom se dešava u porodicama samohranih majki.

Vlade mnogih država finansiraju ženske organizacije milionima svake godine. Finansiranje grupa koje se bore za prava očeva je neznatno.

Nasilje u okviru porodice nad muškarcima se povisilo za 81% od 1999.

U Engleskoj postoji preko 500 sigurnih kuća za žene žrtve nasilja. Za muškarce postoje samo tri sigurne kuće.

50% svih odluka o kontaktu djece sa roditeljem sa kojim ne žive roditelj sa kojim djeca žive ne poštuje.

40% majki priznaju da ne dozvoljavaju djeci kontakt sa ocem i koriste djecu kao oružje da bi kaznile oca.

70% djece uzrasta 13 do 18 godina koji prekrše zakon su djeca bez oca.

U Engleskoj 100 djece svaki dan izgubi djelomično ili potpuno kontakt sa svojim očevima.

40% očeva potpuno izgube kontakt sa djecom dvije godine nakon razvoda.

50% radne snage čine žene.


U 98% slučajeva nakon razvoda majka dobije puno starateljstvo.

*Statistike većinom preuzete iz knjige Fathers4Justice, Matt O'Connor
 

zvaće se i ovo lani !

_________________________________________________________

 


 

 

 

 

 
 

BiH: www.otac.ba
Hrvatska: www.otac-hr.com
Entire Balkans:
Father's Pride

Slovenija: drustvo-ostrzek.si

I

 
 

blogovi:

blog.vecernji.hr

rainman.bloger.hr

morgiana.blogger.ba

katanatati.blogspot.com

zodax.bloger.hr

renomateo.blog.hr

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta će meni moja dica reć - play

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane   

copyright  otac 2007 / sva prava zadržana