Dobro došli na web stranicu koja se bori za pravo na oca !

 

 

"Kad se dijete rodi i otac se rodi."

 

 

kad je Bog stvarao očeve

Započeo je s jednim visokom okvirom.
Ženski anđeo koji stajao kraj njega, reče:
- Kakav će to biti Otac? Ako si Djecu napravio da budu tako nisko pri zemlji, zašto želiš Oca napraviti tako visokog? Neće se moći igrati špekulama bez da klekne, neće moći staviti Dijete u krevetić bez saginjanja, a morat će se pogrbiti da bi ga poljubio.

Bog se nasmije, pa reče:
- Da, ali kad bi ga napravio veličine Djeteta prema kome bi Dijete podizalo pogled?

I kad je Bog napravio Očeve ruke one su bile ogromne. Anđeo strese glavom i primijeti:
- Velike ruke neće moći koristiti pribadače za pelene, male gumbiće, i trakice za konjski repić, čak neće moći izvaditi trn iz dječje ručice.

Ponovo se Bog nasmije i odgovori:
- Znam to, ali bit će dovoljno velike da u njih stane sve što mali Dječak izvadi iz svojih džepova, a ujedno dovoljno male da njima obgrli malo Dječje lice.

Tada Bog na okvir pričvrsti duge noge i široka leđa. Anđeo se zahihoće:
- Shvaćaš li da si upravo napravio Oca bez njedara?

Bog reče:
- Majka treba njedra, Otac treba jaka pleća da bi gurao saonice, da bi držao u ravnoteži Dječaka na biciklu, a bi bio oslonac uspavanoj dječjoj glavici na povratku iz cirkusa.

Kad je Bog stvorio najveće stopalo koje je itko ikad vidio, anđeo se nije mogao suzdržati:
- Ovo nije pošteno. Zar zaista misliš da će se ova ogromna stopala izvući iz kreveta pred jutro kad Dijete zaplače, ili da će moći proći Dječjom rođendanskom zabavom bez da sruše dva-tri gosta?

I ponovo se Bog osmjehne.
- Bit će dobro - reče - vidjet ćeš. Ona će pomoći malom Djetetu koje poželi jahati konjića, ili će otjerati miša iz kućice na stablu, a uvijek će nositi velike cipele koje će biti izazov popuniti. - okrene se Bog i posveti se dalje svom radu.

I tako je Bog radio cijelu noć. Dao je Ocu malo riječi, ali autoritativan glas; oči koje sve vide, a ipak ostaju mirne i susretljive.

I napokon nakon malo promišljanja, dao je Ocu i suze. Tada se okrenuo prema anđelu i upitao:
- Jesi li sada zadovoljna što može voljeti jednako koliko i Majka?

Anđeo nije rekao ništa.

( tekst u originalu napisala Erma Bombeck )

Istraživanja govore - važna je i očeva ljubav

Nedavno obimno istraživanje koje su sproveli dr Ronald Roner (Ronald Rohner) i Robert Venecijano (Robert Veneziano) sa Univerziteta u Konektikatu, pokazalo je da očeva ljubav, odnosno njen izostanak, ni u kom slučaju nije činilac koji treba zanemariti u analizi razvoja dječije ličnosti. Štaviše, prisustvo ili odsustvo očeve pažnje po nekim aspektima može čak biti i važnije od majčine.

Roner i Venecijano naglašavaju da je “najvažnije, ali istovremeno i potpuno iznenađujuće, upravo otkriće da ljubav majke ne mora biti presudna”. Ova dvojica naučnika uzela su u obzir blizu stotinu američkih i evropskih istraživanja sprovedenih od 1949. do 2001. godine čiji je predmet pruočavanja uticaj roditelja na ponašanje i psihologiju svoje djece.

Prema rezultatima njihovog rada, istraživanja govore da nivo prihvatanja/odbacivanja koje dijete percepira i primi od strane oca utiče na njegov razvoj isto koliko i prisustvo/odsustvo majčine ljubavi.

Dalje, može se izvesti zaključak da je izostanak ljubavi od strane bilo majke, bilo oca, jednako povezan sa manjkom samopoštovanja, emotivnom labilnošću, povučenošću, čak i depresijom i osećajem tjeskobe kod djeteta. Pored toga, rizik od problema vezanih za agresivno ponašanje, alkohol, narkotike i prestupništvo podjednako je vezan za oboje roditelja, odnosno za prihvatanje/odbacivanje djeteta od strane bilo koga od njih.

Ljubav i pažnja koju djetetu ukazuje neko od roditelja odražava se, sa druge strane, podjednako pozitivno na sreću i dobrobit djeteta i njegov društveni i školski život, bilo da je u pitanju rano djetinjstvo ili adolescencija (i, naravno, sve ono što je između ove dvije krajnosti).

Zaključak o velikoj važnosti očeve ljubavi zasniva se na tome što mnoge studije skreću pažnju na to da je izostanak očeve ljubavi jedan od ključnih faktora u genezi problema bolesti zavisnosti, pojavi maloljetničke delikvencije, kao i poremećaja u razvoju ličnosti ili ponašanja. Naučno potkrepljenje za ove zaključke (u smislu dokaza i objašnjenja razloga) još uvijek nije poznato, ali Roner i Venecijano najavljuju da će se u nastavku istraživanja podrobnije pozabaviti baš ovim pitanjem.

Dr Ronald Roner ističe da mu namjera ni u kom slučaju nije da nipodaštava značaj ljubavi majke, niti da je predstavi kao manje važnu od očeve. Naprotiv, on je želio da demistifikuje pojmove u vezi sa kojima je američko društvo (kao, uostalom, i sva druga) vrlo pristrasno, stavljajući ulogu majke uvijek u prvi plan, uz zanemarivanje, kako Roner kaže, “jednako ključne” uloge oca.

On zaključuje: “Po nekim pitanjima, ljubav koju otac ispoljava prema djetetu ima vrlo snažan uticaj. Prema tome, trebalo bi da se okanemo pretpostavke po kojoj je majka jedino odgovorna za probleme svoje djece, a isto tako se nadamo da će ova otkrića podstaći očeve da ubuduće, imajući u vidu da snose odgovornost jednako koliko i majke, preuzmu aktivniju ulogu u podizanju svoje djece.”

 

 

ULOGA OČEVA U RAZVOJU DJECE
Sanda Pletikosić & Sunčica Divković

Uloge oca
Suprug, zaštitnik, učitelj, skrbnik, hranitelj, moralni uzor
Očevi postupno preuzimaju svoju ulogu - donošenje odluke o tome da li i kada imati dijete - privikavanje na majčinu trudnoću
Otac je zakinut za fizičku povezanost i može se osjećati isključenim - predrasuda o očevoj manjoj važnosti u razvoju djece
Otac bi trebao aktivno sudjelovati u trudnoći, proživljavajući sva iskustva koja su mu dostupna te pružajući majci podršku

Otac treba osigurati prostorne, materijalne i financijske uvjete nesmetanog odvijanja trudnoće i poroda te biti psihološka, emocionalna i interpersonalna podrška majci
U drugom tromjesečju otac može lakše ostvariti kontakt s djetetom - ono se tada počinje micati
Što dijete više raste, njegovi pokreti postaju sve ugodniji i zanimljiviji ocu
Slike ultrazvuka mogu biti poticaj za očev interes i sudjelovanje u razvoju djeteta

Zadnje tromjesečje može biti stresno
Majke imaju dosta veću težinu koja im ograničava kretanje, brzo se umaraju, javljaju se i fizički simptomi poput nesanice, natečenih udova i gubitka daha
Kao rezultat toga javljaju se nervoza i anksioznost
I kod očeva se mogu javiti simptomi vrlo slični onima majke - nestaju gotovo u trenutku kad majka rodi dijete
10 do 15% očeva, čak 65% novih očeva
Prisutnost oca pri porodu - koristan faktor u stvaranju čvršćih veza između oca i djeteta, ali ne mora biti presudan faktor
Neki očevi se teško prilagođavaju na novu situaciju - osjećaju se zapostavljenima – dijete na prvom mjestu
Očevi u većini fizičkih kontakata ne zaostaju ni malo naspram majke
Jednako su zainteresirani i aktivni u roditeljskom ponašanju koje uključuje grljenje, maženje, ljubljenje, imitiranje i istraživanje novorođenčeta
 

Direktan utjecaj
sva očeva ponašanja kojima je dijete izloženo te očevi stavovi i poruke koje prenosi djetetu
Veći ako se očeve interakcije s djetetom razlikuju od djetetove interakcije s majkom
Indirektan utjecaj
očev utjecaj na druge ljude u djetetovom životu, npr. emocionalni odnos s majkom ili obavljanje kućanskih poslova, utjecaj na socijalne uvjete u kojima dijete živi.

Očeve karakteristike i osobine ličnosti od manjeg su značaja za djetetov razvoj nego karakteristike same veze između oca i djeteta.
Sama količina vremena koju dijete provodi s ocem manje je bitna od onoga što dijete i otac skupa rade
Dobar obiteljski kontekst

1. Psihološki faktori
motivacija, samopouzdanje, vještine
2. Djetetove karakteristike
temperament, spol
3. Socijalna podrška
odnos oca sa majkom i ostalim članovima obitelji te drugim osobama u djetetovoj okolini
4Utjecaj kulture i zajednice

Odsutnost oca i razvod braka
Djeca razvedenih roditelja pokazuju slabiju prilagodbu nego djeca sa oba roditelja
Poteškoće u školi, problemi u ponašanju (delikventno ponašanje, emocionalni ispadi), poremećaji raspoloženja, slab uspjeh u intimnim vezama, rani početak seksualne aktivnosti, nisko samopouzdanje, uzimanje droga i sl
Djeca razvedenih roditelja s razvojnim poteškoćama - 25% u usporedbi sa 10% djece odrasle uz oba roditelja
Blaži utjecaj na djetetov razvoj - roditelji u dobrim odnosima
Očeva financijska potpora
materijalno pomaže djetetu
umanjuje i majčin stres i opterećenost
poboljšava kvalitetu djetetovog života
Društveno neodobravanje samohranog majčinstva
Sukobi roditelja kako prije tako i poslije razvoda
Mnogi očevi provode jednako vremena sa svojom djecom kao što su provodili dok su još bili u braku
Očevi koji žive s djecom s njima ne provode dovoljno vremena
Utjecaj očeva na djecu smanjuje se što više vremena protječe od razvoda
Istraživanje na 560 razvedenih roditelja
80% majki imalo skrbništvo
1/5 očeva redovno je posjećivalo svoju djecu u dvije godine nakon razvoda
U 50% slučajeva postojalo je smanjenje u broju posjeta
u 28% slučajeva otac gotovo uopće nije posjećivao svoju djecu
Na povlačenje od očinstva utječe niz faktora
geografska udaljenost
novi brak (bilo kojeg roditelja)
stav majke prema ocu (između 25 i 50% majki ometa posjet očeva svojoj djeci).
Opada i financijska potpora očeva
Smanjeni kontakta - smanjen utjecaj – povećanje majčinog
Usvajanje spolnih uloga - u razvedenim obiteljima majčin utjecaj postaje mnogo veći
Očevi češće i na dulje periode viđaju mušku djecu nego žensku - s njima su i češće u kontaktu između posjeta
Očevi koji uključuju djecu u svakodnevne rutinske aktivnosti (kupovina, pisanje zadaće ili gledanje televizije) imaju bolje prilagođenu djecu nego roditelji koji se za vrijeme posjeta usredotočuju na uzbudljivije socijalne aktivnosti
Otac i majka u lošim odnosima – neslaganje oko djetetovog odgoja, međusobno optuživanje pred djetetom - dijete se zbog posjeta može osjećati povrijeđeno, zbunjeno ili nezadovoljno
Kvaliteta odnosa očeva i djece važnija od količine vremena provedenoga zajedno

Moderno očinstvo
Danas očevi postaju ravnopravni roditeljski partneri majkama
Roditelji zajednički sudjeluju u emocionalnom i društvenom aspektu djetetova razvoja bez obzira na njegovu dob, spol i probleme koji se javljaju
Dobar otac brižljivo se i nježno brine za svoju djecu provodeći uz njih mnogo vremena te ističući i učeći djecu jednakosti među spolovima

 

 UČINIMO NEŠTO

zvaće se i ovo lani !

_________________________________________________________

 


 

 

 

 

 
 

BiH: www.otac.ba
Hrvatska: www.otac-hr.com
Entire Balkans:
Father's Pride

Slovenija: drustvo-ostrzek.si

I

 
 

blogovi:

blog.vecernji.hr

rainman.bloger.hr

morgiana.blogger.ba

katanatati.blogspot.com

zodax.bloger.hr

renomateo.blog.hr

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta će meni moja dica reć - play

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane   

copyright  otac 2007 / sva prava zadržana