web stranica koja se bori za pravo na oca !

 

 

"U pravosuđu uvijek postoji neka opasnost. Ako to nije sam zakon, onda su suci."

 

 

Vlada postoji da služi ljudima a ne obrnuto. Mi biramo službenike za jednostavne ciljeve: da se brinu o tome kako voditi zemlju u naše ime. Mi plaćamo poreze da bi se isplatile njihove plate da bi oni zauzvrat vodili zemlju za nas. Sudija, socijalni radnik, policijac. Oni nisu autoriteti kojih se treba bojati nego civilni službenici, uposlenici vlade koji su uposleni da obavljaju određeni posao. Kada ne uspiju u tome, građani treba da preuzmu kontrolu. Organizirajući građanske akcije i medijske senzacije možemo ih natjerati da rade svoj posao. Aktivizam uspijeva.

 

 

 

Ne lomite mi ...

STUBOVI PRAVDE
U živom blatu


Prvo je Vesna Medenica, Vrhovna državna tužiteljica rekla: „Onda kada budem imala punu vjeru u sudstvo, onda ću ići na sud“. Bio je to odgovor na pitanje hoće li tužiti Jevrema Brkovića što je rekao da je 1991. dobrovoljno bila na hercegovačkom ratištu.

A ona kaže da nije.

Prvo je Vesna Medenica, Vrhovna državna tužiteljica rekla: „Onda kada budem imala punu vjeru u sudstvo, onda ću ići na sud“. Bio je to odgovor na pitanje hoće li tužiti Jevrema Brkovića što je rekao da je 1991. dobrovoljno bila na hercegovačkom ratištu. A ona kaže da nije.
„Vrhovni državni tužilac ne vjeruje u sudstvo“, zabrujali su mediji. DPS se, standardno, pozvao na „posljedice tranzicionog perioda“ i pripomenuo da „u okviru pravosudnog sistema postoje određeni problemi“. Iz opozicije su pitali hoće li sada tužioci da gone korumpirane sudije, gatali kako je rijeć o „kraju unutarpartijske idile u vladajućoj stranci“ i konstatovali da se „ni tužilaštvo nešto nije proslavilo posljednjih godina“.
„Izjava Vrhovnog državnog tužioca da nema povjerenja u sudstvo, alarmantna je i parlament treba, što prije, da formira anketni odbor koji bi utvrdio stanje u pravosuđu“, rekao je predsjednik Udruženja pavnika Crne Gore Stanko Marić.
Sve to je strpljivo i sa maksimalnom pažnjom državna tužiteljica, kaže, slušala, a onda joj je dojadilo što je niko ne razumije.
U nečemu što je trebao biti demanti, precizirala je: „Saopštila sam, a to i sada mislim, da mi nedostaje povjerenje da će po mojoj privatnoj tužbi, kao građaninu ove države, sud rasterećeno i objektivno vrednovati moje navode i dokaze“. Medenica „iskreno vjeruje da bi sudija bio opterećen njenim svojstvom vrhovnog državnog tužioca i da bi presudilo njeno državno svojstvo, a ne činjenice i dokazi“. Inače, ima puno povjerenje u sud.
Demantijem, tužiteljica je samo zakucala svoju izjavu, ali to nije najgore. Najgore je što će većina onih koji to vide, osjećati kako je ovdje preglupo pitati: ako presuđuje „državno svojstvo“, čemu služe činjenice i dokazi? Ili: šta se dešava sa činjenicama i dokazima, ako nijesu na istoj strani gdje i „državno svojstvo“?
U međuvremenu, oglasio se i drugi stub pravde. Ratko Vukotić, predsjednik Vrhovnog suda izjavio je da su sudije „ogorčene“ stavom Vesne Medenice, koji je „neargumentovan i neprimjeren i ne doprinosi povjerenju građana u institucije sistema“. Na molbu da prokomentariše ocjene javnosti da su sudije korumpirane izmozgao je: „Podatak da u sudovima ima preko 300 hiljada predmeta, negira tu priču kako građani ne vjeruju sudovima“. Čista logika - ko ne nosi levor za pas, vjeruje u sud.
Niko nije lud. Oni koji grade i opslužuju ovaj sistem, najmanje mu vjeruju, jer najbolje znaju kakav je. Oni koji prave fasadu najbolje znaju šta se sve raspada iza nje. Kad se zavade pa najružnije pričaju jedni o drugima, najiskreniji su. Onda se "u ime viših interesa" primire i - ništa nije bilo. Vesna Medenica i dalje tuži, Ratko Vukotić i dalje sudi. Za nama je još jedna priredba koja nikoga ni na šta ne obavezuje.
Iz te truleži nikad neće nići ostavka, naprotiv, oni očekuju zahvalnost jer se „žrtvuju“ i „ponosno i predano“ podnose „uvrede klevete i omalovažavanja“, sve u našem interesu.
Jedna od karakteristika primitivnog prava je, kažu knjige, nedostatak subjektivne odgovornosti. Recimo - neće odgovarati onaj ko gurne roba s mosta pa se rob udavi jer „rob nije stradao od guranja, nego od vode“. I tako nas, objektivno, odnese mutna voda.
Kosara K. BEGOVIĆ - (Crnogorski nezavisni nedjeljnik MONITOR)

 

 


Vrijeme je da se povade trule daske iz policije i sudstva


Predsjednik crnogorskog parlamenta i SDP Ranko Krivokapic rekao je za “Vijesti” da borba sa mafijom mora poceti ciscenjem struktura vlasti

Piše: Vijesti
Predsjednik Skupstine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapic izjavio je juce da drzava, nakon ubistva policijskog nacelnika Slavoljuba Scekica, brzo mora napraviti presjek stanja i paket mjera da se vise ne bi desio direktan napad na nju.
U razgovoru za “Vijesti”, Krivokapic je najavio promjene u ZIKS-u i saopstio da se mora utvrditi da li postoje sudije povezane sa kriminalcima.
“Sve drzave tako rade. Poslije 11. septembra Amerika je drasticno zaostrila ponasanje prema svim oblicima ugrozavanja bezbjednosti, Britanija je to uradila poslije teroristickih napada. Za Crnu Goru je ovo specifican vid napada, opasan po njenu stabilnost, posebno u posljednjih osam mjeseci pred referendum.
Vidite li drustveni konsenzus za borbu protiv organizovanog kriminala?
U Crnoj Gori se siri taj konsenzus i projekat borbe za nezavisnost izrastao je i iz projekta borbe protiv kriminalnog miljea kome se sada sudi u Hagu. Otpor Crne Gore upravo je nastao u toj zelji da se stvori uredjena, stabilna nezavisna demokratska evropska drzava.
Ova faza borbe sa kriminalnim grupama sustinski je otpocela nakon ubistva Duska Jovanovica. Njen rezultat je slanje vrha kriminalnog klana u zatvor, zaplijena 200 kg kokaina, odnosno 2 tone narkotika i jos mnogo drugih uspjesnih akcija. Zato je tako brutalna reakcija kriminalnih bandi.
Sabijeni u cosak oni su posegnuli za najtezim mogucim sredstvima, sto je udar na drzavu i pokusaj izazivanja nestabilnosti. Tragicno je, ali ubistvo nacelnika Scekica kao direktog nosioca borbe protiv kriminala, je i najbolja potvrda, koliko je on bio opasan po taj zli sistem.
Imate li konkretnih podataka ili indicija da su pojedini dijelovi sistema povezani sa kriminalnim grupama, posto ste saznanje da je to realnost javno iznijeli u saopstenju SDP od utorka?
Kada se ovakve stvari desavaju za vjerovati je da postoje neke trule daske u svakoj od tih linija koje su u kontaktu sa kriminalom. Ubistvo vidjenog policajca je teska zrtva za malo drustvo kao sto smo mi i jednostavno znamo da sada treba izvrsiti korekciju orudja kojima drzava raspolaze u susretu sa snaznim izazovom. To se odnosi i na policiju, tuzilastvo, sudstvo koji su osnov za borbu protiv kriminala.
čitaj dalje

 

 

 

Matijas Matišek, novinar "Špigla" u svojoj knjizi "Društvo bez očeva" koja je objavljena 1998. piše: "To je malo čudo da je načelnica za socijalna pitanja u Štutgartu dobila jednu jedinu prijetnju bombom". Ova knjiga, kako na njenoj poslednjoj stranici piše, govori o arhitekturi jednog neprijateljskog sistema prema muškarcima, terora državne birokratije nad očevima, slijeposti sudstva, ucjenama kroz starateljstvo. Muškarci se u tom sistemu tretiraju kao kriminalci, a žene kao žrtve. Dosta sa tim! - a potom pokazuje još brdo tekstova i dokumenata koje potvrđuju pomenutu tezu. - Procjenjuje se da u Njemačkoj oko 200.000 očeva ne može normalno da vide svoju djecu. Mnogi svoj porod ne vide do kraja života, a neki očevi su se zbog toga i ubijali. Kada bi svi oštećeni očevi tužili nadležne državne institucije one bi morale da im isplate odštetu od 25 miliona eura!

 

"Ako je čovjek dvadeset i četiri sata prije u pravu nego svi drugi, onda ga dvadeset i četiri sata smatraju čovjekom koji nema zdrav razum."  Antoni de Rivarol

 

UČINIMO NEŠTO

zvaće se i ovo lani !

_________________________________________________________

 


 

 

 

 

 
 

BiH: www.otac.ba
Hrvatska: www.otac-hr.com
Entire Balkans:
Father's Pride

Slovenija: drustvo-ostrzek.si

I

 
 

blogovi:

blog.vecernji.hr

rainman.bloger.hr

morgiana.blogger.ba

katanatati.blogspot.com

zodax.bloger.hr

renomateo.blog.hr

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta će meni moja dica reć - play

 

 

 

 


Ujed se ne liječi ubijanjem psa.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane   

copyright  otac 2007 / sva prava zadržana