Vaš stav  
 

web stranica koja se bori za pravo na oca !

 

Ujed se ne liječi ubijanjem psa.


otac i kćer

 

 

 

 

 


Pobijedili smo atome, ali ne i predrasude.

U trenutku našeg vremena paradoks je taj da imamo sve više zgrada, a sve kraća dobra raspoloženja, šire autoputeve, ali sve uža gledišta.
Trošimo više, a imamo manje, kupujemo više, uživamo manje.
Imamo prostranije kuće, ali manje porodice, više pogodnosti, ali manje vremena. Imamo više diploma, ali manje razuma, više znanja, ali lošije prosudjujemo, više stručnjaka, ali još više problema, više medicine, ali manje zdravlja.

Pijemo previše, pušimo previše, trošimo bezobzirno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno ustajemo, budimo se preumorni, čitamo premalo, televiziju gledamo previše, molimo se rijetko. Multiplicirali smo našu imovinu, ali smo reducirali svoje vrijednosti. Govorimo previše, volimo premalo, a mrzimo prečesto.

Naučili smo kako organizovati naše postojanje, ali ne i život.
Dali smo godine životu, ali ne i život godinama. Bili smo do Mjeseca i natrag, ali imamo problema kad treba preći ulicu da bismo sreli komšiju. Osvojili smo svemir, ali ne i unutrašnje prostranstvo.
Načinili smo velike stvari, ali ne i bolje stvari. Očistili smo vazduh, ali zagadili dušu. Pobijedili smo atome, ali ne i predrasude. Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo mnogo, ostvarujemo malo. Naučili smo žuriti se, ali nijesmo naučili čekati. Proizveli smo više kompjutera da bi imali više informacija, proizvodimo više kopija nego ikad, ali komuniciramo sve manje i manje.

Ovo su vremena brze hrane i spore probave, visokih ljudi, ali slabih karaktera; velikih profita, a površnih odnosa. Ovo su dani kad postoje dva dohotka, ali sve više razvoda. Vremena modernih kuća, ali uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, lako odbacujućih pelena, odbacujuće moralnosti, predebelih ljudi, noći koje stoje i ne miču se, pilula koje čine sve; od toga da podižu raspoloženje, da umiruju, da ubijaju. Ovo je vrijeme kad ima svega u izlozima, ali ništa u spremištima. Vrijeme, u kojem ti tehnologija može donijeti i ovaj tekst ali je i vrijeme u kojem možeš odabrati hoceš li ga zadržati ili jednostavno odbaciti.

Sjeti se da provedeš odredjeno vrijeme sa svojim voljenima, jer oni nece biti zauvijek pokraj tebe. Sjeti se reći ljubaznu riječ nekome ko gleda gore prema tebi sa strahopoštovanjem, jer ubrzo će ovo malo biće narasti i napustiti te. Sjeti se srdačno zagrliti onoga pokraj sebe, jer je to jedino bogatstvo koje možeš dati punim srcem, a ne košta te ništa.
Sjeti se reći: volim te svojim voljenima, ali iznad svega to moraš tako i misliti. Ako si iskren, poljubac i zagrljaj mogu otopiti sve povrede.
Sjeti se srdačno rukovati i odvojiti trenutak za nekoga ko neće biti pokraj tebe ponovo. Daruj vrijeme ljubavi, odvoji vrijeme za razgovor, dopusti sebi slobodu da podijeliš s nekim svoje intimne misli.

 

zvaće se i ovo lani ! _________________________________________________________

 


 

 

 

 

 
 

BiH: www.otac.ba
Hrvatska: www.otac-hr.com
Entire Balkans:
Father's Pride

Slovenija: drustvo-ostrzek.si

I

 
 

blogovi:

blog.vecernji.hr

rainman.bloger.hr

morgiana.blogger.ba

katanatati.blogspot.com

zodax.bloger.hr

renomateo.blog.hr

I

 

 

 

 

Šta će meni moja dica reć - play

 

 

 

Vrh strane   

copyright  otac 2007 / sva prava zadržana